5 chýb ktoré robíme pri pestovaní byliniek na okne - NEL.SK

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00€

DPH 0,00€

Spolu 0,00€

Ceny s DPH

Pokladňa Košík

Najpredávanejšie produkty

» Ďalšie produkty

Logo Pricemania - Overený obchod




Ako sa vonku všetko začína zelenať, zažiada sa aj nám čerstvá pažítka na chlebík alebo bazalka do cestovín. Cesta k tomu je jednoduchá - bylinky na parapete. Ale čomu sa vyvarovať ak sa chceme dlhodobo tešiť zo svojej okennej záhradky ?



1.Kupovanie byliniek v supermarkete

Ako najjednoduchší a najľahší spôsob ako si zadovážiť bylinky nás asi napadne kúpiť si ich v supermarkete. Ale keď už nám bazalka piatky krát uschne a pažítka vyhnije uvedomíme si že takto to zrejme nepôjde. Bylinky predávané v supermarketoch sú totiž rýchlené a určené na priamo spotrebu - ostrihať a vyhodiť. Na zastrihávanie alebo rozrastanie nemajú dostatočný koreňový bal ani množstvo živín. Preto radšej navštívte kvetinárstva.




2. Zalievanie - Príliš málo, príliš veľa

Zalievať treba podľa toho aké nároky majú jednotlivé druhy byliniek, podľa vlhkosti vzduchu a takisto aj podla momentálneho počasia.Bylinky netreba polievať tak ako sme zvyknutí u bytových rastlín (niektoré majú rady intenzívnejšiu zálievku raz za týždeň) ale väčšina jemných bylín vyžaduje miernu a pravidelnú zálievku každý deň. To platí najmä v horúcich letných mesiacoch. Nedostatok vody sa môže ukázať na žltnutí a odpadávaní listov. Priveľa vody môže spôsobovať vädnutie listov a hnitie koreňov.



Najnáročnejšie na údržbu a takisto aj najnáchylnejšie na množstvo a pravidelnosť zalievania jsu hlavne: bazalka, pažítka, petržlen a mäta. Naopak čiastočné sucho znesú tymián, rozmarýn a levanduľa.



3. Nestála teplota

Ak sa vaším bylinkám nedarí, zamyslite sa nad tým v ktorej izbe ich máte umiestnené. V kuchyni na okne ? To je totiž najčastejšie miesto kde sú postavené, a takisto najčastejšie miesto kde je teplota nestála. Veď sa zamyslime, v kuchyni pečieme, varíme, vetráme. Takéto výkyvy teplôt sú pre krehké bylinky smrtiace. Preto treba miesto ich postavenia starostlivo vybrať.



4. Nezbierate svoju úrodu dostatočne často

Čerstvé bylinky trháme práve vtedy kedy ich potrebujeme, však ? Veď to je ich zmysel. Ale často sa nám stane že že ich neprerezávame tak často ako by potrebovali. Potom rastie rastlinka do kvetov, a sústredí do nich všetku voju energiu. Preto režte listy pravidelne a ak ich nezužitkujete hneď, môžte ich zamraziť a zachovať tak chuť ich čerstvosti.




5. Jedna bylinka nie je dosť

Jedna bazalka na okne je síce fajn ale chutných byliniek si môžte dopriať aj viac. Vyskúšať sa oplatí napríklad oregáno, tymián alebo rozmarín a to vďaka nižšej náročnosti údržby. A tak sa môžte tešiť zo zeleného parapetu a pestrosti chuti vo vašej kuchyni.


top